Wikipedia

Hasil carian

Ahad, 17 November 2019

Resepi Rendang Daging Ayah.









Untok mkn keluarga 5 org...dagi g sekilo...yg elok daging no 2..Daging no 1 batang pinang..daging no 2 mcm kat peha nya dan daging yg pejal...batang pinang ni dagingnya lembut tak sesuai buat rendang...kalau nak buat goreng lembab memang sesuai daging batang pinang...goreng lembab tu mcm masak coestik tu...
Bilo nak boli tu tanyer lah ni daging apo..jiko penjual kata daging pinang tak yah lah boli sbb nak buek rondang..tapi kalau nak masak goreng atau gulai bolilah..sodap daging tu..mahal sikit dlm rm44..00 sekilo..yg daging pejal tu lebihkurang rm 35.00 sekilo..kalau beli kat pasaraya pun ok je dagingnya utk buat rendang..selalunya dah siap potong setengah kilo..ni daging import..yg jual kat pasaraya. Kat pasar daging biasanya lembu tempatan tu mahal harga eh...campor daging cincang sikit agak agak duo gomgam...poto g daging dan daging cincang dlm sederhana..jgn tebal dan besar sangat...agak agak jo...kalau potong kocik nanti nak keringkan rendang tu dagjng jadi kocut...kalau potong tebal dan besar takut lambat ompok eh..liat pulak nak gigit eh...
Bawang kecil 7 ulas..dihiris..bawang putih yg ke il 2 butir...halia 1 in..lengkuas 1 in..di tumbok atau digiling hingga lumat...serai 3 btg di ketok..jgn hancur..cukup pecahkan sahaja serai tu
3 butir bunga lawang..sepotong kayu manis sederhana..mcm biji limau tu 2 butir..namo eh ayah lupo plak..dibuat tumis nanti bersama bwg putih..halia dan lengkuas yg telah di tumbok tadi
Cili blander 3 sendok nasi sedang..cili api 15 ulas...blander / tumbok..daun kari 2 tangkai...daun kunyit atau yg suka daun limau purut pun boleh gantikan daun kunyit..daun limau purut 3 helai..daun kunyit kalau lebar/besar cukup sehelai sahaja..daun kunyit di hiris halus mcm buat bunga rampai
Cara memasak..panaskan minyai dlm kuali yg sesuai utk sekilo daging..jgn kuali kecil nanti bila bubuh santan takut melimpah keluar plak
Bila minyak dah panas
Bubuh sedikit garam dlm minyak tu utk ilangkan bau tengit minyak tu..masukkan daun kari..bunga lawang..sekejap je pas tu masukan bawang dah layu bawang tu masukkan pula bahan yg ditumbok tadi  bwg putih..halia..dan lengkuas..tumis hingga naik bau..lupa plak..kunyit hidup yg kecik je setengah inci..ni gaul pada daging..kalau daging tak nampak kuning tambah kunyit jadikan satu inci..kalau boleh kunyit jgn bubuh byk sgt takut nanti rendang jadi pahit

Kacau kacau dan bila dah nampak mcm lembab lembab garing masukkan pula cili blender tadi iaitu cili merah dgn cili api ...masa menumis api jgn marak..sederhana je..bila cili dah kuar minyak masukan pula daging..gaul gaulkan ..kalau air daging dak kering bubuh air biar jadi mcm rebusan..tutup sampai daging empok dan air pun mesti kering..masukkan santan agak agak dlm satu jark..simpan parti santan satu mangkok air basuh tangan..semasa masak rebusan daging tadi campakan  serai yg telah ditumbok tadi...

Mesak sampai mengelegak..masa ni nak masukan camporan kentang atau nangka mudan pun boleh..masak hingga separoh kering..masokan pati santan dan masak sampai kentang ..nangka empok..dan gaulkan kerisik dan daun kunyit yg telah dipotong bersama dgn daun kari yg lagi satu tangkai tadi tu..bubuh asam keping atau asam jawa dgn garam secukup rasa..masak ikut pilihan sendiri berkuah jgn tunggu rendang tu kering..cukup bila tengok dah diselaputi rempah ratus pada daging tu
Masa  menumis cili masukkan rempah rendang sebungkus..dan nak lagi naik bau tambah kari babas 2 sudu...cubalah...resepi turun menurun ni...


Cubo lah..kalau abg nak otel otel tambah mano yg kurang pun ok

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SEJARAH KESULTANAN SELANGOR.

  SEJARAH DAERAH KUALA SELANGOR 1. Sultan Selangor Pertama ( 1743 - 1778 diperintah oleh Sultan Sallehuddin ). 2. Sultan Selangor Kedua ( 17...